Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη μέντα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για λίγο.
Βράζουμε για 20’. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, μετά τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να γίνει χυλός και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα «γράμματα και αριθμοί», αλάτι και πιπέρι.
Μετά 10’ απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε την θρυμματισμένη ρικότα και τα φύλλα μέντας.