Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ:
- 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ΗΛΙΟΣ
- 520 γρ. αλεύρι Super Μύλοι Δάκου
- 220 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. μέλι ΜΕΛΙ
- 90 γρ. νερό
- 1 1/2 κ.τ.γ κανέλα
- 1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 βανίλια
- Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι (125γρ.)
- 1/2 κ.τ.γ. baking powder
για το σιρόπι
- 190 γρ. νερό
- Χυμό από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
- 880 γρ. μέλι
- ένα ξύλο κανέλας
- 3-4 γαρύφαλλα
για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Ξεκινήστε την συνταγή φτιάχνοντας πρώτα από όλα το σιρόπι.
Βράστε το νερό με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Αποσύρετέ το από τη φωτιά και αφού κρυώσει, προσθέστε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως το μέλι.
Σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός, ανακατέψτε το αλεύρι , το baking powder και το σιμιγδάλι.
Σε άλλο μπολ διαλύστε την σόδα στον χυμό πορτοκάλι, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε με μιας το μείγμα με το αλεύρι, το baking powder και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρές οβάλ μπαλίτσες (μπουκίτσες).
Πιέστε τα ελαφρώς με το δάχτυλό σας πάνω στην επιφάνεια ενός τρίφτη ή κόσκινου για να τους δώσετε το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
Τέλος ψήστε τα μελομακάρονα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, για 15-20 λεπτά στους 175˚ C ώσπου να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως ρίξτε τα στο μπολ με το κρύο σιρόπι.
Βυθίστε τα σε αυτό και ανακατέψτε τα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 1- 1,5 λεπτό. (Δοκιμάστε αν στο κέντρο έχουν αρκετό σιρόπι κόβοντας τα στην μέση με το χέρι!)
Τέλος βγάλτε τα με την τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι και στρώστε τα σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.