Μοσχαράκι νουά με κριθαράκι
ΧΡΟΝΟΣ: 150min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
ΥΛΙΚΑ:
Για τη μαρινάδα:
- 1 κιλό μοσχάρι νουά, κομμένο σε φέτες
- 400ml λευκό κρασί , ξηρό
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 κόκκους πιπέρια ολόκληρα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, για τη μαρινάδα
Για το φαγητό:
- 300γρ. κριθαράκι μέτριο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
- ¼ κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 φύλλο δάφνης
- 7 φλ. ζωμό βοδινού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- αλάτι, κατά βούληση
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνιτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες κρέατος, το κρασί, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια, το μπαχάρι, το κρεμμύδι και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για όλο βράδυ.
Την άλλη μέρα, αφαιρούμε και σκουπίζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το κρατάμε στην άκρη.
Στραγγίζουμε την περίσσια μαρινάδα και την κρατάμε στην άκρη.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το μοσχάρι και το αφήνουμε να σοταριστεί και να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τη μαρινάδα, που κρατήσαμε από πριν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει σε χαμηλή φωτιά για 2 περίπου ώρες.
Με μια κουτάλα αφαιρούμε σχολαστικά τον αφρό που θα βγάλει το κρέας στην αρχή του μαγειρέματος και προσθέτουμε επιπλέον νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνουμε το ζωμό βοδινού, το κριθαράκι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αλατίζουμε αν θέλουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 16 περίπου λεπτά.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει όλο το ζουμί του.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2117/Moscharaki-noya-me-kritharaki