Μακαρονάδα με αντσούγιες και ελιές
ΧΡΟΝΟΣ: 15min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ. σπαγέτι 6
- 2 κ.σ. λάδι αντσούγιας, από τη συσκευασία με τις αντσούγιες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 10 φιλέτα αντσούγιας
- 1 φλ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
- 50 γρ. βούτυρο
- ½ φλ. ψίχουλα ψωμιού, φρυγανισμένα
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα σπαγέτι και τα μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι αντσούγιας και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει .
Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις αντσούγιες και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Βάζουμε στο τηγάνι τα σπαγέτι μαζί με το φλιτζάνι νερό, που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά που έβρασαν.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ελιές και το βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε τα σπαγέτι με την κεφαλογραβιέρα, γαρνίρουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1919/Makaronada-me-antsoygies-kai-elies