Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες και δαμάσκηνα
ΧΡΟΝΟΣ: 45 min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
ΥΛΙΚΑ:
Για το σιρόπι:
- 4 φλ.(1000 ml) νερό
- 3 φλ. (600 γρ)ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2 ξυλάκια κανέλας
Για το χαλβά:
-
2 φλ.(360 γρ.) σιμιγδάλι χονδρό ΗΛΙΟΣ
-
1 φλ.(210 ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
½ φλ.(75 γρ.) αμύγδαλα + επιπλέον για γαρνιτούρα
-
½ φλ.(75 γρ.) σταφίδες
-
13 αποξηραμέναδαμάσκηνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας.
Για το χαλβά:
Σε μία αντικολλητική, βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουν όμορφο ξανθό χρώμα.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις σταφίδες.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε πολύ προσεκτικά το σιρόπι σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι, αφήνουμε το χαλβά να βράσει για 7 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα (ή καπάκι) και την αφήνουμε στο μάτι για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε το χαλβά σε φόρμα ή σε ξεχωριστά φορμάκια, τον αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, γαρνίρουμε με αμύγδαλα και σερβίρουμε.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/50/Simigdalenios-chalvas-me-stafides-kai-damaskina