Σε άφθονο αλατισμένο νερό να βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε 2-3’ λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού. Κρατάμε 1/3 κούπα από το νερό και τα στραγγίζουμε. Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα περνάμε από τον τρίφτη. Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι. Απορροφούμε τα υγρά τους με λίγο χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και αφού ζεσταθεί, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και το καλαμπόκι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αφού μισοψηθούν τα κολοκυθάκια προσθέτουμε στο τηγάνι το νερό που κρατήσαμε, το λεμόνι και τα 2/3 του τυριού της αρεσκείας μας χαλούμι ή φέτα, τα μυρωδικά εκτός από το δυόσμο και τα βρασμένα ζυμαρικά. Προσθέτουμε άσπρο πιπέρι, αν χρειάζεται αλάτι και ανακατεύουμε ελαφριά. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τυρί, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε στα πιάτα γαρνίροντας με ξύσμα από λεμόνι και το δυόσμο.
Tip:
Μπορούμε να σερβίρουμε τα μακαρόνια με μία φέτα ψημένο χαλούμι στη σχάρα